Дойде време за посещение по светите места. Хаджийство и уникалната Петра.

След няколкократно отлагане датата се установи на 23 ноември. Имам шест дни да видя много места, да усетя друга култура и да дишам друг въздух.

Ще започна с безпрецедентните проверки по сигурността на El Al ...тези хора са много параноични на тема тероризъм. Твърде параноични. Въпросите, които задават звучат направо абсурдно на моменти. Понякога тарашат целия багаж, ако дадеш неподходящ отговор. Добре, че имаме вид на заблудени туристи и минахме направо между капките. Но остана усещането за прекаленост. Сигурно имат своите съображения. Не споря. Просто ми идват в повече.

Аз съм атеист. Или, ако не атеист, то не вярвам в институцията църква. За мен поклонението на Божи гроб няма този заряд като за някой ортодоксален вярващ. Но въпреки всичко е интересно и неповторимо изживяване.

Виж, Петра е друга работа. Преди много години "Индиана Джонс" запали в мен желанието да отида и да я видя. Тя носи определен приключенски заряд за мен. Въображението ми я прави нещо специално като място в сърцето ми. Не може да се сравни с Мачу Пикчу, но е веднага след него. 

Думата за това пътуване е свещен. 

Ще опитам в няколко по-кратки разкази да опиша усещанията си за по-важните за мен места и неща.