1. Ако ще пътувате към Израел по-добър вариант е с Wizz Air ,отколкото с El Al. Израелците са доста параноични на тема сигурност и тероризъм и проверките преди качване на самолета на техните авиолинии са в пъти по-сериозни отколкото с другите.

2. Ако ще ходите на Божи гроб то се въоръжете с голямо търпение. Опашката не изглежда голяма, но, ако минете за три часа се води, че имате късмета да е станало бързо. Няма къде да се подпреш, седнеш...изобщо голямо висене. Вещите, които искате символично да осветите се поставят на камъка на помазването, който е извън параклиса на Божи гроб. Наблизо е и благодатния огън, от когото символично можете да си вземете като запалите сет от 33 свещи (които можете да купите от хиляди места и цената им варира от 1$ до 5$ в зависимост от материала, от който са направени). 

3. Опитайте задължително фреш от нар и портокалов фреш. 

4. В Израел е скъпо. 

5. В еврейския квартал на стария Йерусалим има уличка на художници и всякакви други артисти. Има уникални неща, които можете да си купите, но както написах по-горе в Израел е скъпо. 

6.На мястото, където Йоан Кръстител кръщава Христос в река Йордан можете да си направите символично кръщавка и след това да си закупите за 1$ кръщелно за спомен от магазинчето наблизо.

7. Побързайте с посещението на Мъртво море, защото скоро само ще се казва Мъртво без море. На година намалява с по метър, метър и половина. В момента (края на 2018 година) изглежда като малък язовир. Да му останат още десетина години. Освен, ако не се направи големия проект, който иска да реализира Израел и не му докарат вода от Червено море. Но все пак идете по-скоро за по-сигурно 😉.

8. Опитайте големите йерусалимски гевреци и си поискайте подправка за поръсване. 

9. Купете си и опитайте от фурмите от сорта Меджул. Огромни са и са изсушени без добавяне на захар.