Кабаре "Тропикана" в Хавана. Това е задължителен елемент от програмата ни. Още първия ден в кубинската столица е предвиден за целта. От агенцията - посрещач са ни купили билети и остава да си хванем такси и да се занесем до там. Водачът ни каза да идем към 22:00 часа, но на талончето пише 21:00. След известна чуденка предпочитаме да подраним, отколкото да закъснеем. Слагам сандалите и роклята и съм готова за шоу. Не помня досега като съм тръгвала на почивка да съм носила със себе си вечерно облекло. Винаги преобладават тениските и късите панталони. Сега се подготвих, защото в това кабаре има дрес код. Няма как. 

Таксито чака пред хотела и за около 15-тина минути вече сме пред "Тропикана". Подранили с много. 😀 Даваме талончето на касата и ни връчват билет с номер на маса. Освен да отидем в ресторант - бара за по едно питие няма какво да направим. Аз отново съм на ледено дайкири, а наоколо се носи лежерен джаз. Само отвреме - навреме оркестърът свири по някое класическо парче и някоя цигулка се понася помежду масите. Приятно е. След наситения със събития ден е отпускащо да седим на бара с по питие и да слушаме приятна музика.

 

Идва време да се настаняваме за шоуто. На входа посрещат дамите с цвете, а господата с пура. Нищо учудващо. С какво друго би могло. Спектакълът е под открито небе на място с много растителност и феерия от цветове. Нашата маса е до сцената. Ще сме в центъра на купона. Ценовите категории са три - 75,85 и 95 CUC-а, което е все едно в долари. Не е малко, но е едно от нещата, за което си мисля, че си струват да се преживеят на острова на свободата. На нашата маса има още четирима души. Най-близо се оказваме до двойка американец и босненка. Интересни хора. Забавни. Сервират по чаша шампанско с пусната ягода вътре и донасят основното. Бутилчица ром от половин литър за двама и местната Coca Cola. Това също е включено в цената. Приготвяме се за шоу. 

Светват прожектори, засвирва музика и сцената се изпълва с хора. Доста хора. Мъже и жени в пъстри облекла. Шоуто е доста мащабно. Откъм облекла, брой участници, певци. Признавам - много са добри. 

За наш "късмет" почва да ръми леко. И тъкмо се молим да вземе да спре и тропическият климат си показа рогата. Изля се поредния пороен дъжд за деня. Участниците, обаче, си знаят и много преди да завали мощно певицата както си пееше песента вмъкна репликата, че сега спират и ще се появят отново, когато времето позволи. Този филм са го гледали много пъти. Крием се под навеси и виждаме как пропада купона под открито небе. Знаем, че този дъжд ще е кратък, но вече всичко е вир-вода. И масите, и столовете, и сцената. Няма кой да го подсуши, за да продължим. Насочват ни към сцената на закрито и след сериозна доза мудност (все пак сме в Куба) шоуто започва отново. Отново сме до сцената, но не е същото. Каквото такова. И без това е нещо, което не зависи от нас. Ще се наслаждаваме на танците и песните. 

 

Сега за кубинките и кубинците. Цял ден по улиците не видях много красиви хора. Тук в "Тропикана" е различно. Изваяни тела и тежък грим. Изкуствени мигли и мрежести чорапи. Сексапил и чар. Добър подбор. Всички танцуват без да изглежда, че полагат усилие. Все едно идва от сърцето им и краката сами знаят как да пристъпят, а тялото се извива естествено под звуците на песента. Костюмите са пищни и много цветни. Редуват се бързи ритми и чисто акробатични изпълнения. Запленени сме. Имам малко снимки от това шоу. Просто, защото се унесох в магията и се оставих на нея да се наслаждавам с всичките си сетива. Не ми се разсейваше с телефон и камера. Исках да изживея на 100% тук и сега спектакъла. Той е приблизително два часа, които се изнизаха неусетно. И цялата умора от деня се изниза заедно с тях. Душата ми се напълни със страхотно чувство. Естетът в мен е доволен, предоволен. Струваше си! 

Часът е около 2 през нощта и ние се отправяме към хотела всеки с мислите си и преживяванията си. Мълчим в колата. Хубаво е да мълчиш и да се усмихваш. Това ми се случва, когато душата и сърцето ми са в уникална хармония. Нямаме нужда да обсъждаме какво сме видели и чули. Нямаме нужда от разбор на шоуто. И двамата сме изпитали уникално чувство и се наслаждаваме на послевкуса му.