1. В Куба избирайте поне четиризвездни хотели и то част от международни вериги (най-често испански).

2. Интернет в Куба има, но е на ниво на развитие като в България през 90-те години на миналия век. Но все пак има.

3. Можете да си донесете от Куба 50 броя пури и 2 бутилки ром. Световноизвестните марки Cohiba и Romeo&Julietа са местно производство. Те са скъпи и в Куба 🙂. Можете на място да опитате ръчно направени пред вас пури, които на места са с много добро качество. При всички случаи опитайте пури, дори и да не сте пушач, това е част от вкуса на Куба.

4. Няма как да пропуснете три емблематични коктейла в Куба - мохито, дайкири и куба либре. Всичките те са с ром. Всичките стават за пиене. Има и един, който за себе си открих в Куба - зомби. Няколко вида ром се слагат в него и малко портокалов сок. Накрая има и капка червен ликьор за зомби ефект. Силноалкохолен е, но има страхотен вкус и баланс.

5. Повозете се в ретро американски автомобил, произведен преди 1959 година. Поддържат ги в много добър вид и си е тръпка да ви вози нещо на повече от половин век.

6. Идете на кабаре. Задължително! Най-добре е "Тропикана" в Хавана, но може и другаде, където ще е по-приемливо ценово. Там ще усетите ритъма на кубинското сърце и ще чуете как пее кубинската душа.

7. Поплувайте из кораловите рифове. С шнорхел или с водолазен апарат. Красиво и незабравимо изживяване.