Месо. Предимно месо. Това е чехската кухня. За такива като мен, дето не са от най-месоядните е трудно. Освен това и порциите като правило са огромни. Наистина огромни. Мисля, че 200 гр в Прага не са като 200 гр в София.

Започнах с най-типичното нещо, което държах да опитам как го готвят - печен свински джолан. Хапнахме го двама с голям зор в кръчма до манастира Страхов. Но и на други места го виждахме сервиран и беше все така огромен. Месото е сочно. Почти не го подправят с нищо освен сол и вкусът е натурален. Препоръчвам го горещо. Колко бира носи... 😙

Плато местни месни специалитети

На следващото ястие не запомних името, но се водеше чешки специалитет. Телешко месо с печен винен сос, гарнирано със сладко от сини сливи и сметана. И в комбинация с кнедли. За кнедлите. Не знаех какво представляват. Останах с впечатлението, че това е мокър или, ако предпочитате, недопечен, глетав, хляб. На едно място изглеждаше като топче, формирано от късчета такъв хляб. Ползват кнедлите вместо картофено пюре или бял ориз, както готвим в България ястията със сос.

Този специалитет беше твърде сладък за моя вкус. Сладкото и сметаната определено не ми се вписваха в общата картина.

Да полеем щедро джолана с бира в Страхов

Друго набелязано за пробване ястие бяха свинските ребра. И тук грамажа беше неизяждаем. Малко по не са лепкави от тези, които приготвям аз. Липсва им меда в маринатата, който е по-скоро азиатски вкус. Тези тук бяха сочни, крехки и по-малко мазни. Допаднаха ми много. Сервират ги със сос от хрян, който тук доста се тачи и кисело зеле. което също е традиционна гарнитура.

Свинско шишче с бекон

Тази постна супа ми се услади много. Сервират я в черен квасен хляб. Зеленчукова е, с добавка от сериозно количество гъби. А капачето какъв вкус има...ями

Други супи не забелязах да сервират. Поне в туристическата част на Прага тази беше единствената. И едно от двете постни неща, които открих в кухнята им, заедно с пържените картофи 🙂. Не съм вегетарианец, но два пъти на ден огромни количества месо не мога да ям. Добре, че е бирата, та се хапват по-лесно с нея.

Омлет по чехски - нищо ново под слънцето

Пържолки от три вида месо върху канапе от картофени кюфтенца и в комбинация с три вида сирена

Предястие с пържени в масло филийки и дип от сирена - определено филийките бяха малко

Най-вкусното нещо за десерт през цялото пътуване се очерта траделника. Не знам дали го изписвам правилно, че с техните думи без гласни...

Коричка на козунак, опечена с много захар върху цилиндрични стойки. Тук ги пълнят с всевъзможни неща - плодове, сладолед, крем, сметана. Има ги и в солен вариант с моцарела, салата и домати.

Аз май предпочитам това лакомство натурално с повечко захар.

С пълнеж от ванилов сладолед и топинг шоколад

Шоколадова торта или по-скоро кекс с шоколадов ганаш