Тези, които сте чели нещо от мен в този блог сте усетили страстта ми по съзерцаване на гледки от високо. И този път не правя изключение. Има ли кула в някой град почти е сигурно, че ще се кача на нея. Този път само на две. Можеше и на три.

Още първия ден беше покорена кулата за наблюдение Петржин. С асансьор 😉. Намира се на едноименния хълм и в момента служи само като атракция за туристите. Наподобява айфеловата като конструкция, но е много далеч все пак от нея като размери.

Гледката от шестдесетметровата кула е красива. Прага е подреден и много зелен град. Вълтава тече кротко под няколко моста. На места по течението и има нещо като бентове, които създават условия да се ползват водите за развлечение с водни колелета и джетове.

Хората, решили да съзерцават гледките като мен от високо, са ми малко в повече. Тесничко е, има вятър и всичко се клати под краката ни. Това ни кара да не се застояваме много. Слизаме и на изхода попадам на павилион с траделници. Този вкус ми е познат от Будапеща и много се радвам, че го намирам и тук. Гарниран със сладолед и изяден в красивия парк Петржин превръща един наглед обикновен съботен следобед в Прага в страхотен. 

Поглед към Храдчани

Прага е доста зелен град

Друга кула, известна в Прага, е радио-телевизонната Жижков. Нея сме я оставили за последния ден от престоя ни тук. Грозно творение като конструкция, което е символ на забраната на свободата на словото. По социалистическо време започват строежа на тази кула,  за да заглушава сигнала на околните капиталистически радиа и телевизии. Завършена е три години след нежната революция и на практика не е използвана в пълния и капацитет по предназначение. От 2000 година към безличния и вид са добавени пълзящи бебета.

Грозно и гротеско творение, което,обаче, дава поглед и 360 градусова панорама към града от 216 метра височина. На върха и има хотел от една стая, която е заета за години напред. Странно хрумване, което явно има своите почитатели.

Едно различно лице на Прага

Прага е красив град. Поне това, което успях да видя и усетя от него. Старата част пленява с добре поддържани стари сгради, улички с цветя по первазите на прозорците, уютни заведения и специален дух. Можеш да се шляеш безцелно и това ще те кара да се усмихваш, ще ти донесе мир и хармония.

Прага е златна заради цвета на бирата. Няма за какво друго да е. Бира има всякаква и навсякъде. И няма лоша бира. Какъвто и избор да направиш все ще е правилен. Направо води до пристрастяване. Бяха ми препоръчали да не пия вода в Чехия. Не става водата им. Но пък как хубаво можеш да я заместиш с бира. 🤪

Преди да дойда тук не знаех нищо за историята на тази страна. Може би малко за близките години. В интерес на истината и не научих много, не ми беше такъв момента, но и нямам потребност от това. Това, което мога да кажа е, че градът ми донесе радост за очите, пийнах хубава бира, хапнах добре и си починах от ежедневието. Нищо, на което да кажа "Уау", но Прага остави в мен топло чувство. Уютно ми беше.

Някъде из Прага - 1

Някъде из Прага - 2

Някъде из Прага - 3

Странно място да си повисиш

Мотивът с котките беше почти навсякъде

Някаква много странна църква

Някъде из Прага - 4

Едно различно кафе