Прага

1. Прага е голям град. Подвежда те, че прилича малко на Рим и хукваш пеш до различните забележителности. И оставаш без крака...Затова ползвайте градски транспорт за стигане до обектите и после се шляйте пеш. Пак ще направите хиляди крачки.

2. Пийте вода в Прага само в краен случай. Най-добре ползвайте за хидратация бира. Има я в стотици варианти (да не кажа хиляди) и е на цената на водата. Но пък е далеч по-вкусна😉

3.От сприрка Florenc тръгват автобуси към летището. За 30 минути и те свалят на международния терминал. Това май е най-добрия вариант за придвижване като съотношение цена - качество. Билетът е около 5 лева, а компанията Regio Jet се оказа приятна изненада - комфортни и модерни автобуси, точност по разписание, лесно закупуване на билети, плащане с карта. Изобщо с удоволствие да пътува човек.

4. Идете сутрин рано на Карловия мост, ако искате да снимате моста, а не тълпите на него. Но идете и в пиков час, за да се насладите на атмосферата му. 

5. Почти навсякъде можете да плащате с дебитна или кредитна карта. За метрото, обаче, е хубаво да имате монети. Автоматите не работят с банкноти и можете да се изненадате неприятно.

6. Ако хапването на месо не ви е по вкуса в Чехия ще имате проблем. Почти нямат салати в менюто. Постни ястия също не видях. Горе-долу за три дни, ако хапвате и на обяд, и на вечеря в ресторант ще опитате всички местни специалитети.

 

 

Карлови Вари (Карлсбад)

1. От Прага до Карлови Вари се стига най-евтино и бързо с автобус. Около 15 лева е билет на човек в едната посока.

2. Градът е доста стръмен. Ползвайте градски транспорт или фуникуляр особено за качването. Иначе мускулната треска ви е в кърпа вързана. 

3. Купете от Карлови Вари ликьор "Бехеровка", техните специални големи и тънки вафли и бърдуче, което се ползва за пиене на минерална вода. Или пък някакво изделие от бохемски кристал. 

4. Карлови Вари е доста пенсионерски град. Ако търсите нощни забавления не е това мястото. Тук е за СПА, релакс и тишина. Май спокойствието идва в повече, ако не си на 75+.