Бях два пъти във Виена и в този разказ ще включа храната, която съм опитвала и при двете пътувания.

Няма как да не започна с най-популярното ястие, което изниква в съзнанието като чуеш Виена, а именно виенския шницел. Огромно парче фино накълцано месо в панировка. Наистина е огромно и трябва леко да се подава от ръба на чинията. Прави се от телешко месо, макар, че опитахме и вариант с пилешко. Телешкото е много по-добро и то е оригиналното месо за рецептата. 

Друга емблема на австрийската столица е тортата "Сахер". Избрах да я пробвам в сладкарницата на хотел "Сахер", а не при конкуренцията в "Демел". И двете сладкарници спорят коя предлага тортата в оригиналния и вариант. Мястото е с особен дух, намира се до виенската опера, обзавеждането е в червено и златно, малки масички с мраморни плотове и кокетни менюта. Сякаш се пренасяш назад във времето и отивайки към операта си се отбил да изпиеш едно кафе меланж и да хапнеш парче торта или щрудел.

Тортата е много шоколадова. Твърди се, че в нея има поне три вида шоколад. Блатовете са пропити с разтопено сладко от кайсии. Сервират я с голяма топка бита сметана. И добре, че е така. Иначе от сладостта на шоколада можеш да умреш...но поне ще е в блаженство 😉. Не е моята торта ( не обичам шоколадови торти).

Кафе меланж...Божествено е!

Популярно месо в австрийската кухня е телешкото. Опитах телешко в сос "Демиглас" , гарнирано с фино панирани кръгчета лук. Същата силно накълцана пържола като за виенския шницел, но без да е панирана, полята със сос от печено месо, деглазиран с вино и сгъстен с бучка масло. Мммм. Много вкусно!

Опитах и гулаш. Вероятно привнесен в австрийската кухня от унгарската. По-ми хареса австрийския вариант. Не беше толкова мазен като при унгарците. 

Малката порция гулаш, задължително полята с австрийско пиво

Друго нещо, което влиза в графата "Задължително за опитване" са печените свински ребра. Опитваме ги в "Пратера". Порциите са огромни, а ребрата ужасно вкусни. Леко пикантни и балансирани откъм месо:мазнина. Макар, че не съм фен тези тук ме спечелиха.

Не се удържам да опитвам различни сладки неща на местата, където пътувам. Независимо дали става дума за нещо много популярно или просто за нещо, което хваща окото ми. Виена предлага много изкушения за ценителите на сладкарските произведения. Както се казва "имат известна сладкарска школа". 

Щрудел с чийзкейк, полят с топъл ванилов сос

Варено телешко със зеленчуци и два соса : от настърган хрян и ябълка и майонезен

И във Виена можеш да хапнеш вкусна турска храна. В случая телешки кюфтенца