1. В Перу екскурзиите са сериозно изпитание за организма. Височинната болест почти не прощава на никой. Затова си купете лекарство "Диамокс" или някое друго с подобни свойства. Не подценявайте този проблем!

2. Независимо в кой сезон пътувате из Перу, ако посещавате Високото плато си носете топли дрехи. Заради недостига на кислород 15 градуса се усещат като 0.

3. Ако желаете да катерите Уайна Пикчу то заявете желанието си още като капарирате екскурзията си. Ако сами купувате билета си за Мачу Пикчу то знайте, че трябва поне два месеца преди пътуването си да сте купили билетите.

4. Непременно опитайте царевица в Перу. Във всичките и сортове и начин на приготвяне.

5. Ако снимате някое дете или просто някой човек с лама/алпака знайте, че се очаква да дадете някое соле. В общия случай едно соле, което е около 50 стотинки. Не си го спестявайте. Хората са много бедни и това е начин да добавят нещичко към доходите си.

6. От Перу си купете някакво плетиво от бейби алпака. Много е скъпо, но пък е най-финото влакно е света, топли много и е мекичко. Можете да си купите и дървени маски, традиционни музикални инструменти, сребро или дори вълнено килимче.

7. Внимавайте да не остане някое пакетче листа от кока в багажа ви. В Перу е напълно законно да си го закупиш и ползваш, но на летищата в Европа не мислят така. Не е ОК да разваляш хубавото си пътуване заради няколко листа кока. Можете да донесете бонбони с кока или пакетиран чай от кока, ако искате да почерпите приятели и близки.

 8. Носете си дъждобран задължително. На Мачу Пикчу вали всеки ден. По няколко пъти на ден. По-удобно е с дъждобран отколкото с чадър да се катериш и разминаваш с останалите по тесните стълби на града.

9. Пийте много течности, когато сте на висока надморска височина. Пийте кока кола и напитки с електролити, чай от кока и муня, вода. Не пийте алкохол. Не яжте тежки храни на високото. Заложете на супи (от аспержи, киноа), на картофи и най-много пилешко месо, ако не можете да минете без протеини.

10. Движете се, но не с бързо темпо, когато сте на над 3000 метра над морското равнище. В противен случай рискувате да се задъхате много и да се уморите твърде бързо.

11. Пийте САМО бутилирана вода. 

12. В платото Наска след като летите над геоглифите може да си дадете паспорта, за да ви сложат печат, удостоверяващ летенето ви. На Мачу Пикчу на изхода също можете да поставите печат в поспорта си. Това е само по желание :)