Неофициалната столица на Боливия. Ако решавате кръстословици да знаете, че официалната е Сукре. Въпреки, че в Ла Пас е седалището на правителството на Боливия, на президента Ево Моралес и на парламента. Градът е разположен на 3600 м надморска височина и има впечатляваща денивелация - почти 1000 метра! По хълмовете живее по-бедното население. Богатите живеят в ниското.

В  Боливия има бедност. Дори и по тамошните стандарти да не е точно така, по нашите - европейски стандарти, тук хората живеят в голяма мизерия. Къщите с неизмазаните фасади и недовършени покриви много ми напомнят за Кайро. Тогава за първи път в живота си се сблъсквах с бедността в този и вид и бях много шокирана. Сега, 10 години по-късно, приемам, че светът е шарен и дори нещо да изглежда по един начин, то може да е различно. На фона на големия град с бедни и грозни постройки се извисява цяла система от кабинкови линии, които са част от градския транспорт на града. Изградени са от немска компания и по никакъв начин не се вписват в общата картинка. От кабинките им градът се вижда на длан и (о, чудо!) има free wi-fi. Това вече ни разби тотално.  

Днес е пазарен ден и улиците на огромния мегаполис са заляти със сергии с всевъзможни стоки. Такъв пазар никога не съм виждала. Огромен е. Шарени тенти са опънати почти по всички улици на града и човешкия поток е ужасяващ. Добре, че гледаме всичко това от високо.

Ние спираме за кратко на т.нар. вещерски пазар. Очаквах нещо зловещо, а то няколко сергии с изсушени абортирани зародиши на лами и до там. Останалата част на пазара си беше нормална - дървени маски и сувенири, магазини за музикални инструменти, дюкянчета за кожени изделия (предимно чанти) и магазинчета за парцалки от лама/алпака. Дет се вика - нищо ново. Но да се върнем на вещерската част. В едното магазинче ни показват за какво ползват това съсухрено нещо - поставят го в поднос, заедно с цветни конци и бонбони и правят ритуали за плодородие. Леко ми е странно това, но ...друг свят, друга култура. Купувам доста неща от тук - маски с индианци, нещо като кавал, окарина, маракаси от издълбани и изрисувани тикви. Попрекалявам и добре, че имахме само час за пазар. 

Най-зеленото място в Ла Пас е гробищния парк

Малка част от пазара в Ла Пас

Асортиментът на вещерския пазар

Дарове за плодородие

Водачката ни ни е приготвила изненада извън програмата. Тя има огромното желание да запълни със съдържание всяка минута от престоя ни в Южна Америка и ни води на места, за които знае, че биха ни заинтригували. Такова място тук, в Ла Пас, се оказа Лунната долина. Местност със силно ерозирали скали, която удивително напомняла на Нийл Армстронг за Луната и затова е наречена именно така. Боливийците са изградили пътеки и мостчета за наблюдение на странния пейзаж и мястото е доста интересно с гората си от каменни игли. 

Лунната долина

Остана да разгледаме Тиауанако и да напуснем Боливия по живо и здраво. Да си призная няма да страдам, че бяхме тук само два дни. Не ме изкушава идеята за повече време за престой в комунистическа държава в Южна Америка. Изобщо режими с промиване на мозъци не са ми в унисон с представите за свобода и прекрасен живот. 

Културата Тиауанако датира от II до XI век. Названието на града Тиауанако на езика на местните означава "остани тук, малка ламо". Когато по тези места идват инките градът е полуразрушен. На езика на инките (кечуа) името означава "мъртвият град". В момента са разкопани и проучени около 20%  и е направен опит за частично възстановяване на огромния храмов комплекс. За него се предполага, че дълго време е бил място за астрономически наблюдения. 

Най-голямата статуя, намерена тук до сега, е висока 7 метра. Изложена е в импровизиран музей в близост до останките на Тиауанако и не разрешават да бъде снимана. Струва ми се глупаво и я снимам. Не мога да повредя със снимката си каменния блок, а тук дори не предлагат картички с нея. Защо тогава да не я снимаме?!?! Не съм против правилата. Само срещу безсмислените.

Лично на мен най-голямо впечатление ми прави един квадрат от стени с издадени глави. Намерени са разхвърляни и подредбата им сега не претендира да е оригиналната. Приличат на големи бутони. 

Тиауанако

Статуя на жрец в Тиауанако

Президентството и парламента на Боливия