Гранд макет Русия

Това беше голямо попадение. Този музей е страхотен! Два часа в него се изнизаха като миг, а ние не можахме да спрем да ахкаме и да се забавляваме като деца. Уникално съоръжение. На огромна площ са изложени макети на култови руски сгради като Ермитажа, кулата Останкино, Кремъл и вероятно още много, които не разпознахме, защото толкова са ни познанията за тази държава - от скромни, по-скромни. 🤭 Толкова са изпипани детайлите, че ако не хванеш в кадър някой човек до макета снимките ще приличат на такива, направени с дрон. Освен това е вложена и сериозна доза хумор на много места и с натискането на различни бутони отстрани на макета се случват различни случки с хора, коли, дървета...Най-забавното е точно това - че макета е жив. Влакчета се движат във всички посоки, камиони превозват товари, а коли ги изпреварват, ловци отстрелват дивеч, а дървосекачи секат дървета, шадраванчета изливат пръски вода, а хора гледат филм в киносалон. Два пъти обиколихме макета и имам чувството, че не сме забелязали повече от 10% от наличните обекти. Бих стояла поне ден в този музей и със сигурност щях да се чувствам невероятно добре, щях да съм дете и това е страхотно като усещане. Идете на това място непременно, ако сте в Петербург. 

Крайцер Аврора

Някога в соц времена може би посещението на този кораб музей щеше да има друг заряд. Сега просто искахме да бъдем на кораба, променил историята на света до голяма степен. Неговото оръдие дава първия залп срещу Зимния дворец и поставя началото на Великата  Октомврийска революция. Тази революция, която ще сложи край на династията на Романови по кървав начин и ще постави началото на едни времена на изолация за руската държава. Корабът е реставриран наскоро. Ако не се лъжа миналата година приключи процеса по реставрация в Германия и беше върнат в Русия. Закотвен е в един от ръкавите на Нева и от палубата му се разкрива прекрасна гледка към Петербург. Иначе е военен кораб и аз поне не се развълнувах от оръдия, оръжия и макети на битки. Малко снимки и е време да потегляме към следващото нещо в графика за деня.

Музей на водката

Няма как да сме в Русия и да не посетим музей на водката, при положение, че има такъв🙂. Питието не ми е от любимите, но съм решена да вземем два билета с включена дегустация на три вида водка с традиционни мезета. Навън е студено, вятърът е обрулил лицата ни и трите малки чашки с високоалкохолно съдържание са тъкмо навременни. Започваме с най-острата на вкус,а завършваме с тази, на която са добавени люти чушки и мед за смекчаване на вкуса и остротата. Харесва ми. Мезето е черен хляб с квас с парчета сланинка, същия хляб със сельодка и лук и последното - кисела краставичка, която имаше малко по-различен вкус заради добавената захар при консервирането и. Сельодката ми е доста миризлива и не ми допада на вкус, но с водката много си отиват. Следва обяд в ресторант с местна храна - пелмени със сметана и някакво пиле с пикантен сос. Всичко това гарнирано с местна бира, разбира се.😋

Гранд макет Русия - 1

Гранд макет Русия - 2

Гранд макет Русия - 3

Гранд макет Русия - 4

Гранд макет Русия - 5