Спаса на крови или Възкресение Христово

Това, ако не е най-сниманата църква в Русия то със сигурност е най-сниманата такава в Петербург. На това място е смъртноносно ранен император Александър II и точно затова името и означава буквално "Църквата на нашия спасител върху пролятата му кръв". Отвътре целият интериор (от пода до тавана) е в мозайки. Прецизно и красиво творение. Отвън разноцветните кубета съдават онзи неповторим вид на руска църква, който очаквах да видя. Храмът се намира на канала "Грибоедов" и няма как да го пропусне човек. Има някаква особена романтика в това място. Не мога да я обясня с думи, но два пъти бях около него и двата пъти се усетих по-различна, по-въздушна, по-усмихната. Има не случайна символика още при построяването на църквата. Нейният най-висок купол е точно 81 метра, защото убийството на императора се случва през 1881 година, а вторият по височина купол е 63 метра - възрастта на императора при неговата смърт. Разказват се още легенди покрай това място, но да не даваме ухо на всичко само, защото така е по-мистериозно. Не съм на вълна "Дан Браун" сега😀.

Исакиевски събор

Денят ни за посещение на всички избрани храмове съвпада с Цветница. Следващата в програмата ни църква е Исакиевски събор. Намира се на Исакиевския площад на Адмиралтейския остров. В сърцето на града. Времето е приятно топло и слънчево. Седим с по чаша кафе и гледаме успокоени фасадата на храма. На цялата идилия ми липсва само малко зелено по земята и в короните на прилежно оформените дървета, но като се има предвид, че допреди няколко дни е бил ледохода по Нева няма как мечтата ми за зелено да се сбъдне. Твърде рано е за тази част от света. В България е свежо зелена пролет, от онова моето любимо зелено, а тук е още зима, но да не изпадам в тези подробности. Време е да се щурмува купола на тази църква. Ако сте чели нещо друго от мен знаете, че това ми е страст - има ли на кой покрив да се кача не пропускам. А и тук са само някакви си 200 стъпала. Направо несериозно. След няколко минути сме горе и пред нас се откриват мащабите на този град. Голям е. И реката го е набраздила на толкова места. По високоговорител постоянно обясняват какво виждаш с очите си в момента. Харесва ми този начин за просвещаване - не те напряга, а научаваш някакви факти на подходящото място и в подходящото време. Не се мотаем особено дълго горе. Чака ни дегустация на водка и обяд, но за това в друга тема 😉.

Казанска катедрала или Казански събор

Катедралата, която прилича повече на "Св.Петър" в Рим отколкото на руска православна църква. С колонадата отпред алюзията за "Св. Петър" е пълна. Намира се на "Невски проспект" и е кръстена на иконата на Дева Мария от Казан. Тъй като беше празник пред самата икона се извиваше внушителна опашка от желаещи да целунат или докоснат стъклото върху нея. Стиснали върбови клончета и изпълнени с надежда и вяра в по-доброто, което предстои.

Смолни събор

И това е нашето най-голямо разочарование за храм в Петербург...Отвън е пленителен със своята окраска от искрящо синьо, бяло и златно. Но вътре няма нищо, абсолютно нищо. Само касички за събиране на средства, за да заприлича постройката на храм. Целият комплекс от сгради е построен за дъщерята на Петър Велики - Елисавета и е трябвало да бъде манастир. Наричат го храмът-хамелеон, защото в зависимост от слънцето и капризната природа на Петербург има различен цвят. За наша радост го видяхме в слънчев ден в целия му блясък от синьо и бяло. При мрачно време сивее. Много голям минус е местоположението му - далеч от историческия център на града, от метростанции и изобщо комуникации. Но за сметка на това е близо до Нева и вятърът е бръснещ и студен. И не спира.

От най-добрата наблюдателница в Петербург (Исакиевски събор)

И пак от там

Една от малкото получили се сравнително добре снимки от интериора на Спаса на крови