Юсуповски дворец

Дворецът на княз Юсупов отвън не предвещава това, което намираш вътре. Намира се на улица  Мойка на един от каналите на Нева. Определено считания за убиец на Распутин е живеел в разкошен дом. Всъщност благодарение на TripAdvisor научих за тази забележителност и нямах никаква подготовка и очаквания за това какво ще видя. Оказа се страхотно попадение. Най-впечатлени останахме безспорно от домашния театър. Все едно бяхме в Софийската опера, но в частен дом и с леко по-малки размери. Но в никакъв случай нямаше компромис с орнаментите, драпериите и позлатата. Салон, достоен да приюти и императора. Това беше първия дворец, в който влезнахме в Петербург и все още не знаех какво ни чака в останалите, но дори и сега, когато вече съм видяла всичките мога да кажа, че този беше много красив.

И както на останалите места и тук изобилстваше с орнамети в златно, стаи в различни цветове - пурпурно, синьо и зелено задължително, кристални полилеи, уникални паркети...Дом на хора с усет към красивото и с достатъчно средства да го реализират. В цената на билета влиза и аудио гайд, което се оказа много полезно. Липсваше само парк към това бижу, но все пак говорим за центъра на Петербург.

Шереметиевски дворец

Този дворец в момента е музей на музиката. С много разнообразна експозиция на музикални инструменти - от познатите за мен цигулки, виоли, рояли, арфи до разни екзотични азиатски, африкански, за които можех да предположа какви звуци издават до някои съвсем непознати, които дори не бих ги взела за музикален инструмент, ако не бяха в този музей 😀. Имаше и много интерактивни забавления. Самата сграда не е така пищна и красива като останалите дворци, в които бяхме, но въпреки всичко има своята доза изисканост и аристократизъм. Като се има предвид, че собственицте са била "само" графове няма как да съперничат по лукс на княз и император. На мен лично семплата обстановка ми се стори по-комфортна и уютна.