Лисабон

1. Дайте си минимум пет дни за Лисабон. За да можете да кажете, че сте го усетили пълноценно. Но и за ден можете да се докоснете до по-важните неща. С много търчане и компромиси. 

2. Не бива да пропускате манастира на Йеромонитите и кулата Белек. Изобщо целия комплекс. Наблизо е и монумента на мореплавателите. Качете се на покрива му и вижте част от пристанището отвисоко.

3. Непременно и изключително наложително е да опитате пастейшите в "Pasteis de Belem" до манастира на Йеромонитите. Тези уникални десерти са толкова обсебващи небцето, че е грях да не се опитат. Изобщо всички десерти в Португалия, които опитах, са сладки, яйчени и много вкусни.

4. Купете си "Lisboa card". С нея пътувате безплатно в градския транспорт и във влакчетата до близките курорти Ещорил,Синтра и Кашкайш, имате безплатни посещения или посещения с намаления на забележителности, а също така и отстъпки в различни ресторанти, нощни клубове и магазини.

 5. Ако обичате морските обитатели или просто сте любопитни - идете в Океанариума. Вторият по големина в света. Мястото е уникално. Целият дизайн е направен така, че едни до други съжителстват обитатели на всичките океани на нашата планета. От едни критикуван, от други възхваляван подхода за изграждане на този обект е много иновативен. Има пространство и в същото време уют докато разглеждаш всичко наоколо. Аз лично бих стояла цял ден там.

6. От Португалия си купете портвайн. Има винтидж години, в които реколтата е изключително добра. Проучете кои са те и изберете бутилка от такава година. Англичаните казват, че ако пиеш портвайн, отлежал по-малко от 40 години, то съсипваш питието и удоволствието си от консумацията. Може би са прави, но портвайн над 40 години от специална година не е за моя джоб. За вашите не знам 😀

7.Може да си купите и разнообразни изделия от корк. Чанти, портфейли, сувенири и обувки дори.

Кашкайш

1. По крайбрежието на Португалия е много ветровито. Вятърът променя интензитета си, но не спира. Водата в океана е студена. За къпане е доста сериозно изпитание, виж за сърфинг е идеално.

2. Плажът Гуинчо е запазен девствен и скалите около него са страхотни. Природата е уникално красива за съзерцание. Но е отдалечен от Кашкайш, а градският транспорт е много екзотичен - автобусите са през час и спират да пътуват в 20.00 часа.

3. Опитайте морската храна в някой крайбрежен ресторант. Малко трудно ще се разберете на английски, но ще успеете да поръчате вкусна риба. Изпробвано. 

4. Опитайте сандвич "Франчешита"/ "Францезиния". Огромен е и е много вкусен. Спокойно могат с един такъв да вечерят двама души.