Виена

1. Столицата на Австрия предлага много за гледане и преживяване. Затова си дайте време да я видите. Или идете повече от веднъж. 

2. Природо-научният музей е единият от музеите-близнаци в центъра на Виена. Има изключително богат избор на експонати. А освен това предлага и множество интерактивни забавления. Съчетава наследството  с новите технологии. За всички малки и големи, които не спират да учат за света около нас, които не спират да са любопитни това място ще бъде точното за тях. За обиколката му отделете поне половин ден. Ако не присядате от време на време на предвидливо поставените диванчета ще останете без крака.

3. Ако сте по Коледа във Виена непременно опитайте гюлвайна. Тяхното греяно вино. Действа загряващо за тялото, защото зимата е ветровита и студена, но и доставя наслада за душата.

4. Като сме на тема храна - в Пратера има кръчма ( ХХL май се казваше), в която предлагат невероятни ребра, изкусителни пилешки крилца и страхотна бира. И всичко това за някакви много прилични суми пари.

5. Опитайте виенското кафе и тортата "Сахер" в сладкарницата към хотел "Сахер". За тортата не знам дали ще харесате, но в кафето ще се влюбите. Мястото е култово и може да ви се стори клише да го посетите, но как ще разберете какъв е вкуса на тази популярна торта в нейния оригинален вариант, ако не я опитате точно тук?

6. Магазините затварят рано. Имайте го предвид. Освен това в неделя и по време на национални празници никакви магазини не работят. Съвсем никакви.

7. Дори да сте за малко посетете някой от дворците във Виена. Няма как да не искате да почувствате частичка от имперското величие, от духа на онова време, да не искате да разберете къде е живяла милата и неразбрана от виенчани и виенския имперски двор Сиси, къде е управлявала Мария Терезия...Може би ще се учудите от спартанския дух на покоите на Франц Йосиф. Дайте си време да почувствате това. 

8. Насладете се на каквото можете да понесете в Пратера. От екстремните въртележки към поглед от високо над Виена с оригиналното виенско колело. Музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо може да не е най-големия от веригата такива музеи, но предлага приятно изживяване. Дайте воля на търсача на силни усещания в себе си и се забавлявайте на воля.

 9. Качете се на Donauturm Wien и изпийте едно кафе меланж в ресторанта на 170 метра височина. За около половин час прави пълно завъртане около оста си и разкрива чудесна панорамна гледка.