Истанбул

1. Не можеш да идеш в Истанбул и да не видиш Св.София, Синята джамия, колоната на Константин. Имай предвид, че Св. София я затварят в 16.30 часа. 

2. Посетете водохранилището Йеребатан. Ще ви се стори странно или интересно, че вътре колоните са много разнообразни и древни. Звучи класическа музика и акустиката е много добра. Освен това е прохладно и действа много омиротворяващо.

3. Опитайте турски кебап, турско кафе, множеството баклави и сиропирани десерти, пишмание и локум, естествено. Всичко това е много вкусно.

4. Насладете се на залеза в някой от ресторантите под моста Галата на Златния рог. Рибата е прясна и вкусно приготвена. Заведенията са уютни и непретенциозни. Вечерята със салата, порция риба и една бира е около 40 лева на човек.

5. Посетете известния пазар Капалъ чарши. Можете всичко да напазарувате от там. От храна, сувенири, кожени изделия и изделия от благородни метали. Има всичко, а турците са умели търговци. Ще ви поглезят с чай или кафе, ще направят с вас пазарлък и накрая няма как да не си купите нещо.

6. Дворците Топкапъ и Долмабахче са места, които трябва да се видят. Аз не успях, но са ми в to do листата за следващо посещение. 

7. Дайте си седмица, за да усетите и видите добре Истанбул. Този град предлага много богата история и пищна архитектура, вкусна храна и добронамерени хора.

8. Разходете се с корабче по Босфора. Ако имате късмет да попаднете на свестен екскурзовод можете да научите много за богатото изобилие от забележителности по брега. Ще се насладите и на красиви пейзажи и луксозни имения около брега на протока.

Кушадасъ

1. Курортът Кушадасъ е сравнително близко до България. Близко е и до летището в Измир. Има много хотели, които предлагат идеално обслужване и прилични цени. Клубните типове хотели се простират на големи площи, от затворен тип са и предлагат спокойствие и наред с това разнообразия, които правят почивката идеална.

2. Има маршрутки, които обикалят хотелите и града и лесно можеш да стигнеш от точка до точка на прилична цена и в климатизиран микробус.

3. Аквапаркът Адаланд е голям. Твърдят, че е най-големия в Европа. Има всякакви забавления - и по-скучни, и по-екстремални. Отделете ден за него и зарадвайте детето у вас. Само не забравяйте да се мажете с плажно масло. Често. Със закупуването на билет за парка имате и подсигурен транспорт от и до хотела.

4. Наблизо до Кушадасъ е Ефес. Можете да се разходите, но имайте предвид, че е много горещо дори и в месеците юни и септември. За юли и август дори не се коментират температурите.

5. Морето е много солено. Хубаво да взимате душ след всяко излизане от водата. Пясъкът, където изобщо го има, е едър и неприятен за кожата. Затова хотелите с басейни са по-предпочитани.

 

Мармарис

1. Ако искате почивка в Мармарис по-добре идете със самолет. Няма летище в града, но по-добре комбинирайте самолет и автобус, отколкото само автобус. Пътуването над 20 часа с автобус не е приятно изживяване. Казвам ви го от опит.

2. Мармарис е по-луксозен курорт от Кушадасъ, без да е кичозен като Анталия. Изберете хотел от клубен тип с много зеленина. Няма да съжалявате за избора си, защото релакса ще е  пълен. 

3. Плаж в Мармарис почти няма. Ивицата е много тясна, а пясъкът (условно казано пясък) е черен. Носете си аква обувки, ако ще влизате в морето. Има много камъни и морски таралежи. Водата е много солена. Носете си и очила, за да плувате спокойно.