Хургада

1. Не изпускайте екскурзията, която ви предлага опцията да се гмуркате около коралов риф. Червено море е уникално красиво и запазено чисто. Има изключително многообразие от риби и корали в пъстри цветове. Все пак по-доброто място (разправят) за гмуркане и възхита от корали си остава курорта Шарм ал Шейх. Не съм била там, но разправят, че по-хубав от тамошния коралов риф е само Големия бариерен риф. Лично аз мечтая  да се уверя с очите си 🙂.

2. В никакъв случай не си и помисляйте да си вземете корал за спомен, мида или каквото и да било от Червено море! Рискувате да бъдете арестувани и след това най-малкото глобени.

3. Египетската кухня е странна. Използват толкова много шафран, че в някакъв момент ти става много натрапчиво като вкус. Затова проучете има ли някъде наоколо Макдоналдс. В случай, че се окажете много гладни 😲.

4. Носете си лекарства от България. Но все пак проучете предварително варианта и какви се предлагат там. Може да се окаже, че за стомашни неразположения нашите илачи не действат.

5. В никакъв случай не пийте вода от чешмата! Не използвайте и лед за охлаждане на напитките си! Рискувате да провалите почивката си със сериозно стомашно неразположение.

6. Мажете се често с плажно масло! 

Кайро

1. Не пропускайте да видите пирамидите в Кайро! Единственото оцеляло чудо до днес от седемте чудеса на света. Внимавайте с камиларите около комплекса, ще ви качат любезно и безплатно на камилите си за снимка, но ще се пазарят ожесточено с вас за сумата, която трябва да им платите, за да слезете. Затова, ако толкова много ви се иска да си имате кадър с вас, качени на камила и за фон Хеопсовата пирамида или Сфинкса, то се пазарете предварително. Въпреки надписите да не се качвате по камъните на пирамидите охраната любезно ви подканя да го направите. След като слезете и решите да излезете от огражденията трябва да платите нещо на тях. Не можете да откажете - те са с калашници. Затова или спазвайте правилата, или плащайте каквото ви поискат.

2. Музеят на Кайро има изключително богата колекция от артефакти. Половин ден изобщо не стига да се разгледа и осмисли всичко. Ако имате възможност прекарайте поне ден в него. Само саркофазите на Тутанкамон и колекцията от гробницата му ще ви отнемат поне час, за да ги разгледате. 

3. Идете на пазара в Кайро. Много по-голям е от почти всички пазари на открито в света. Пъстротата и многообразието на стоки и хора ще ви очарова и ще ви даде по-ясна представа за живота на местните. Купете си цветчета хибискус за истински чай или пък шал от кашмир, нещо от египетски памук или сувенир от алабастър. Има богат избор от качество и различни цени. В Египет е евтино за европейци като нас.

4. Разходете се по крайречната алея на Нил. Около реката има изискани заведения и луксозни имоти. Има и кози и биволи. Разнообразие.

5. По-добре е да разполагате с пари в брой. Банкоматите не са на всеки ъгъл и не винаги обслужват всички видове карти.

Луксор

1. Разходката из Долината на царете е интересно и горещо преживяване. Затова, ако имате открити части от тялото си се мажете често с плажно масло. Най-добре е да сте облечени в памучни дрехи с дълги ръкави и крачоли. На главата шапка и може би шал, за да се омотаете и да не ви влиза пясък в устата и носа. Слънчевите очила са задължителни.

2. Казват, че не можеш да снимаш в гробниците. Можеш. Все пак, ако си разумен човек, няма да ползваш светкавица, за да не повредиш изображенията. Нека дадем шанс и на тези след нас да ги видят. Освен това и снимките със светкавица не са добри 😉.

3. Храмът в Карнак е мястото с най-много колони в света. Толкова много йероглифи няма да видите другаде. Туристическият поток е ужасно голям - затова внимавайте къде е вашия екскурзовод и група, за да не изостанете и пропуснете част от разказа му.

4. Има едно място с огромен скарабей от камък. Лесно ще го намерите по тълпата хора, които го обикалят с едничката идея да се сбъдне най-съкровеното им желание. Обикаля се седем пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка. Моето желание се сбъдна 😉.

 

 

Общи приказки

1. Казват, че като посетиш Египет живота ти се променя - ако е бил хубав се прецаква, ако си нямал късмет започваш да имаш. Моите впечатления и споделеното от познати и приятели май потвърждава засега това суеверие. Ако не си падате по такива неща - не се съобразявайте. Ако, обаче, вярвате в това и харесвате живота си не ходете там. Или идете два пъти. 🙂

2. По-добре направете обиколка на Египет с круиз. Така ще видите и Александрия, и Абу Симбел. Аз не успях с моята екскурзия и малко съжалявам за това.

3. Бъдете отговорни към здравето си и яжте храна от места като хотели и ресторанти. Не се изкушавайте да хапнете улична храна. 

4. Спазвайте нормална лична хигиена. Достатъчно е да миете ръцете си и да белите плодовете, които ядете. Не е необходимо да слагате хирургически маски още на летището. Доста пресилено е.

5. По-добре не пушете наргиле в кафенетата им. Рискувате да ви добавят и опиум, а това не е ясно дали е добра идея.

6. Пазарете се за всичко, което купувате. Ей така - за спорта. А и, за да не обидите търговците. На практика свалянето на цената наполовина не е никакво геройство и не изисква никакви умения за пазарене. Просто е нормална практика.