Мадрид

1. В Мадрид през лятото (юли и август) е ужасно горещо - над 40 градуса е и разходката е трудно занимание.

2. В галерия "Прадо" първо си купете албум - пътеводител. Така по-добре ще разберете какво гледате по стените. Разбира се, ако сте големи ценители бихте се справили и без него.

3. Опитайте паелята  и чуросите. А също така посетете и т.нар. музеи на хамона. Там можете да опитате различни видове и вкусове от този толкова известен испански специалитет.

4. Идете на обиколка в двореца в Мадрид. Много е красив и е действащ в момента. Ползва го испанската кралска двойка и това придава допълнителен чар.

Толедо

1. Ако си падате по средновековни градове то Толедо е вашето  място. Изключително запазена архитектура и дух. Лошото е, че по тесните  улици трудно се върви с многото туристи и  автомобили. Можеха поне да спрат автомобилите.

2. Идете в дома-музей на Ел Греко. Уникален художник, който, ако до този момент не сте познавали, може да ви накара за час да се влюбите в стила му. 

3. Купете си нож от Толедо - известен град с производството си на изделия от стомана. Или поне се полюбувайте на майсторството в множеството магазини  в града.

4. Ползвайте ескалаторите, за да се качите до най-високата точка на града. Ползвайте ги и в двете посоки. Градът е доста нависоко. 

остров Тенерифе

1. Задължително се разходете до природен парк Тейде. Купете предварително билети за лифта, за да избегнете опашките и, за да сте сигурни, че изобщо ще се качите. Ако желаете да стигнете до самия кратер на вулкана поне три месеца предварително трябва да си получите разрешително за целта. Напълно безплатно е на този сайт:  https://www.reservasparquesnacionales.es/real/ParquesNac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?ii=6ENG&cen=2&act=1

2. Посетете двата парка на острова - Loro и Siam . Забавлението е гарантирано за малки и големи.

3. Поглезете се с разходка с яхта и наблюдавайте делфини и китове в тяхната естествена среда. Изпийте чаша шампанско на борда и зарадвайте очите и душата си с гледка към синия Атлантик.

4. Почувствайте тръпката и се насладете на природата докато минавате през долината Маска. Ако сами шофирате адреналинът ще е в повече. 

5. Сменяйте плажа всеки ден, по два пъти на ден 😀. Навсякъде е прекрасно и в същото време всеки плаж е различен. Наемете джет или кану покрай Лос Гигантес и се почувствайте малки до тези 400 метрови гиганти в океана.

6. Купете си натурална козметика от алое или сладко, направено от местните банани. Пробвайте мохо верде и мохо роса. Зарадвайте себе си или някой близък с бижу от вулканичен камък. Поне веднъж се изкушете да хапнете сладолед в хрупкава, току - що опечена канелена фунийка. Паеля с морски дарове в ресторант, кацнал на скалите и чаша ледена бира са прекрасен завършек на деня.