Мадрид

1. В Мадрид през лятото (юли и август) е ужасно горещо - над 40 градуса е и разходката е трудно занимание.

2. В галерия "Прадо" първо си купете албум - пътеводител. Така по-добре ще разберете какво гледате по стените. Разбира се, ако сте големи ценители бихте се справили и без него.

3. Опитайте паелята  и чуросите. А също така посетете и т.нар. музеи на хамона. Там можете да опитате различни видове и вкусове от този толкова известен испански специалитет.

4. Идете на обиколка в двореца в Мадрид. Много е красив и е действащ в момента. Ползва го испанската кралска двойка и това придава допълнителен чар.

Толедо

1. Ако си падате по средновековни градове то Толедо е вашето  място. Изключително запазена архитектура и дух. Лошото е, че по тесните  улици трудно се върви с многото туристи и  автомобили. Можеха поне да спрат автомобилите.

2. Идете в дома-музей на Ел Греко. Уникален художник, който, ако до този момент не сте познавали, може да ви накара за час да се влюбите в стила му. 

3. Купете си нож от Толедо - известен град с производството си на изделия от стомана. Или поне се полюбувайте на майсторството в множеството магазини  в града.

4. Ползвайте ескалаторите, за да се качите до най-високата точка на града. Ползвайте ги и в двете посоки. Градът е доста нависоко.