Милано

1. В Милано апартаментите, които можете да наемете за престоя си са доста по-изгодни от хотелите. За прилични пари ще спите в центъра на града, което спестява доста пътуване с метрото.

2. Непременно се качете на покрива на Миланската катедрала. Ако не го направите ще пропуснете да видите половината от красивата и архитектура. Освен това до горе има асансьор и няма опашки от чакащи да се качат.

3. Идете в костницата към църквата "Сан Бернардино але Оса". Стените са покрити с пана от кости. Интересно изживяване.

4. Опитайте вкусните панцероти в заведение досами галерия "Виторио Емануеле". Над 20 вида са и имам подозрението, че всичките са вкусни поне толкова колкото четирите, които успях да опитам. Освен това са и доста евтини. 

 

 

Генуа

1. Генуа е сравнително мръсен пристанищен град. Не е много за туризъм.

2. Супата с песто Дженовезе не е впечатляваща на вид, но е много вкусна.

3. В Генуа са измисили фокачата. Има я в много разновидности и е много вкусна.

4. Аквариумът става. Не е много голям, но все пак има какво да правиш два часа в него. 

Ливорно

1. Ливорно е добро място за база за разглеждане на Тоскана, а също така и място, около което има разнообразни плажове и места с красиви гледки.

2. Ресторантите работят от 20.00 до 22.30 часа, така че вечерята трябва да е съобразена с тези часове. По-рано може да хапнете в някой бар разядки - брускети, малки хапки...

 

Пиза

1. Идете да разгледате основната забележителност (наклонената кула) рано сутрин. Така ще избегнете тълпите туристи и ще можете да се насладите на белите стени на целия комплекс и зеленото в тревата около него.

2. В Пиза има отворени ресторанти както в България - след 11.00 до 23.00 часа. Около кулата ресторантите предлагат меню за туристи. Ако ви се яде нещо автентично тосканско или просто ястие няма да го намерите тук.

3. Около ботаническата градина има много комари. Свирепи комари. Не си струва обиколката и и цената, която "плащаш" със стотиците ухапвания. Доста е занемарено мястото.

Портофино и Рапало

1.Уникално място е Портофино. Изумително чисти води. Цветните къщи покрай залива са много красива гледка.

2. Паркингът в Портофино е скъпо, но неизбежно, удоволствие - 5.50 евро за час.

3. Изкачете се на крепостта в Портофино, за да можете да оцените красотата на залива от високо.

4. Разгледайте крайбрежната алея на Рапало, поседнете на пейките и се радвайте на ширналото се пред очите ви Тиренско море с малките кокетни яхти, акостирали на кея.

5. Пътят между Рапало и Портофино е тесен и криволичещ, но гледките на скалистия бряг и луксозните имения наоколо са много красиви и си заслужават да шофираш по-бавно.

Сиена

1. Ако искате да се потопите в средновековна атмосфера това е градът. Запазена автентична архитектура и значително по-малко туристи отколкото във Флоренция.

2. Може да хапнете проста тосканска храна в малките тратории встрани от основната забележителност - Пиаца дел Кампо.

3. Паркирайте на входа на града и след това ползвайте ескалаторите. Спестява много катерене.

Венеция

1. За придвижване от единия на другия бряг на Канале Гранде ползвайте транчета. Цената е 50 евро цента. Иначе се придвижвайте пеша. Разстоянията не са големи и така усещате града по-добре.

2. Не пропускайте да се качите на кулата на Сан Марко. Гледката на града отвисоко е една от най-хубавите.

3.Ако искате да разгледате автентичен рибен пазар до моста Риалто то го направете рано сутрин. По обяд рибата е разпродадена и почти няма хора.

4. По-далеч от площада "Сан Марко" има малки площадчета с кокетни кафенета, в които можете да усетите романтиката на града далеч от тълпите туристи.

Рим

1.Ходете пеша в Рим. В този музей на открито рискувате да пропуснете нещо, ако ползвате градски транспорт.

2.Спрете в пастичерия "Дон Нино" срещу Пантеона. Канолите им са божествени. За кафето няма какво да се каже. То е хубаво в цяла Италия.

3.Не пропускайте да си отделите един ден за размотаване из Трастевере. В този квартал яжте, пийте вино и се мотайте на воля. Няма по-добро място да усетиш Рим от там.

4.Ако искате да разгледате галерия "Боргезе" и не ви се иска да си купувате билети за точен час предварително,то идете рано. Обикновено за първия отворен час се намират веднага билети.

5. Разгледайте църквите, които сте си набелязали преди да видите "Св. Петър". След него всички ще ви се сторят обикновени.

6. Качете се на купола на "Св.Петър". Гледката отгоре на площада и града е уникална. Да се насладиш на всичко това с чаша кафе е идеалния момент.

По пътищата на Италия

1. Шофирайте с максимум 130 км/час по магистралите на Италия. Ако превишите тази скорост може да получите глоба още на изхода на магистралата.

2. Италианците са бавни по магистралите и безумни шофьори в градовете си. Имайте по едно наум.

3. В крайпътните магазини покрай главни пътища и магистрали може да изпиете по чаша страхотно италианско кафе, но можете да си купите и бутилка много добро вино на промоция. Не пропускайте да спрете поне в един такъв магазин.

4. Паркирането в много италиански градове е проблем, когато карате по-голяма кола. 

5. Не ходете в Рим с кола.