Ден 11 - ден 13

Пътуването до Генуа определено не ми е комфортно. Магистрали с много тунели и много висoки виaдукти. Не обичам виaдукти. Те ме плашат и притесняват. Освен това движението е доста натоварено и има стотици камиони и тирове. Доста се изнервих за тези няколко часа. Бях свикнала тези дни, возейки се, да се наслаждавам на гледките, този път не ми се получи.

Пристигаме в Генуа в ранния следобяд. Едно огромно Велико Търново на море. Огромен град с накацали по скалите наоколо сгради. Хотелът ни е точно над статуя на Христофор Колумб. Той е роден в Генуа. Имаме и почти пряка видимост към пристанището. Чета, че само в неделя може човек да разгледа фара на Генуа. Няма да стане, значи. Няма да сме тук в неделя. Остават аквариума и някакви други забележителности, за които не съм сигурна, че ще видим. Ще преценим на място. Успяхме малко трудно да разберем от човека на рецепцията къде точно е паркинга, но след едно кръгче на квартала едва успяваме да позиционираме колата в очертаното място. Тук явно карат много малки коли, на доста места просто нямаме шанс да вкараме колата. 

След кратка почивка слизаме към старото пристанище. Там има фестивал на храната в шатри и си мислим, че е добра идея да хапнем нещо. Опитваме как готвят джолана в Италия и някаква салато-туршия от зеленчуци и морски дарове. Вкусно е. С чаша студена бира е почти идеално. Мотаем се безцелно, купихме си и фокача. Как да го пропуснем на място, където това лакомство е измислено. Има я във варианти - класическа със зехтин, с чесън и розмарин, с лук, с пармезан, с някакво месо. Изобщо фокача да ти се яде. Решаваме, че е добра идея да изследваме Генуа с туристическо влакче. От тези, които ги има и по българското Черноморие. Настаняваме се удобно и за 45 минути вече сме направили една прилична обиколка на важните места в града. Чак нещо да ми грабна окото не стана. Един сравнително мръсен голям търговски град. Утре ще се разходим пеша по-старателно. А за днес остава да намерим място за вечеря в близост до хотела и да се опитам за пореден ден да намеря нещо тукашно, което да не съм опитвала досега.

Вторият ни ден в Генуа започва с посещение на аквариума. Това е едно от нещата, които не пропускам в нито едно място, на което съм била. Просто ме привличат неудържимо водата и обитателите и. Тук е доста шумно. И да си кажа честно - това е най-малко харесвания от мен аквариум от всичките, в които съм била досега. Тук за първи път виждам морски крави, които си хрупат целина. Все е нещо ново. Продължаваме към катедралата "Св.Лоренцо" и Пиаца де Ферари. Мотаем се по малки и големи улички. И май това е Генуа. Няма кой знае какво за гледане и казване. В различните музеи има разнообразни изложби, но нямаме настроение за такъв род забавление.

Определено Генуа не грабва с нищо. Липсват и нещата, които търся в момента.

Пиаца де Ферари

Пред една работилница за ремонт на мотори

Халите на Генуа с кокетните букетчета от люти чушки и кедровите ядки-основата на песто дженовезе

Паметникът на Колумб пред хотела

Just wonderful