Бали

Днес ще пътуваме доста. Ще видим северната част на острова. Планина и джунгла. Потегляме в 8 от хотела и първата ни спирка след два часа и нещо е храма Тана Лот. Онзи, който е в морето и името му означава земя насред водата. Когато е отлив до него може да се стигне по скала, иначе обичайно се стига с лодка. Той не е отворен за посещения.

...

Днес има голям празник и е пълно с поклонници. Прекарват ги на порции с лодка и те се молят в подножието на храма. На новолуние през март ще има още по-голям празник - ни казва водача Дана. Много е красива гледката тук. Океанът, скалите, храмът и всичко наоколо е зелено. Празнично облечени, усмихнати хора, цветя и разнообразни аромати. И най-важното - засега не вали. 😉

...

Продължаваме към вътрешността на острова и оризовите полета. Дана разказва притча: Боговете дали четири зрънца ориз - бяло, жълто, червено и черно на гълъба и му заръчали да ги даде на хората. Но тъй като пътя от планетата на боговете Нирвана до планетата на хората Земя е дълъг гълъбът огладнял и изял жълтото зрънце ориз. Занесъл останалите на хората и им казал как да ги отглеждат. Казал им като се роди реколтата да принесат дар на боговете. След около стотина дни хората обрали ориза и боговете слезнали да видят дали заръките им са изпълнени успешно. Учудили се, че липсва жълтия ориз, но хората казала, че не е имало такъв. Гълъбът признал, че го е изял, а хората започнали да приготвят ориза с куркума 😀. А защо точно тези четири цвята ориз? Защото хората на Земята са с четири цвята на кожата- бели в Европа, черни - на юг, в Африка, жълти - на изток в Азия и червени (според Дана в Русия) - на запад в Америка (според нас).

Така улисани в слушане на водача неусетно стигаме до прекрасно зелени оризови поля. По-скоро тераси. Това зелено е вълшебно. Това е гледка, за която мечтая отдавна. Прекрасно! Невероятно красиво.

...

Започва да вали и не може да снимаме много. Отправяме се към ресторант на брега на океана на известен черен плаж Ловина. Нещо не успя да ме впечатли плажа. В Турция повечето са също толкова черни, без да има вулкани. Хапваме набързо и се отправяме към водопада Гитгит.

...

Водата там била лековита и подмладява. Всички си мием лицата. Суета. 🤭 Отново зелено. Джунглата е реална наоколо. След дъжда зеленото искри по особен начин. Страхотно изживяване за очите и душата.

...

Последата ни спирка е езерото Бератан. То се е образувало в кратера на вулкан на 1200 м надморска височина. Тук е по-хладно, но не по-малко влажно. В езерото са храмове на богинята на водата и на богинята на ориза. Изобщо в целия комплекс има храмове на всички религии - на хиндуисти, будисти, китайски храм и дори джамия. В тази част на острова хора, изповядващи различни религии живеят в мир и любов, женят се помежду си...Изобщо Бали е мир и любов. Тук престъпността е 0%, а  в курортната част -1%. Хората са вярващи и се боят за следващия си живот. Те се опитват да бъдат добри. Някой ще каже, че това са глупости и изостанало мислене, но аз мисля, че това е естествена мъдрост и добър живот.

Да си добър човек. Да изпитваш и да получаваш любов. Да се чувстваш щастлив. Да бъдеш доволен. Какво повече всъщност ти трябва? Останалото е суета. Непрестанно бягане и препускане. Лудница. Защо го правим ние уж по-развитите нации? Нямам обяснение. Като всички просто мечтаем за щастие...