Бали

Отивам на слонско сафари! Дано не вали. Всеки ден вали. Вярно е, че е топло, но не е готино да си вир вода и да седиш на климатик. Тук всеки транспорт е с яко набичен климатик. Сериозен шок - от 30 на 16 градуса. И в двете посоки. Идва да ни вземе едно момче, което на вид е петнадесетгодишно. Тук възрастта на хората е трудно определима. Мил е. Пътуваме доста до парка. Около два часа. Минаваме през Кута. Там не изглежда много курортно. По-скоро е за живеене на местните. Не е като Нуса Дуа, където сме отседнали. Виждаме нормални пазари покрай пътя, местните хора и храмовете във всеки дом. То не, че домовете се виждат. Оградени са с високи зидове, над които стърчат покривите на храмовете. Тук наистина всички са вярващи. Искрено при това.

...

Накрая навлизаме  в джунглата и парка се вижда. Ето ги и слоновете. Хубави са. И са дресирани. Плащаме и отиваме на спирката на слонския шатъл. Прилича на наблюдателница.

...

Моето слонче е женско и се казва Мери. А водачът ми е Маде, т.е. второто дете в семейството. В Бали имат четири мъжки имена - първородният е Уаян, вторият - Маде, третият - Нюман, а четвъртият - Кетут. Ако има пети започват да се повтарят в познатия ред. Което значи, че в едно семейство може да има две и повече деца  с едно и също име. Слоницата е послушна и уверено ни води по пътеките. Половин час минава за миг.

...

Имаме и обяд в програмата. Хапваме си вкусно и потегляме наобратно. Спираме за кратко за сувенири и в късния следобяд сме в хотела. Вали...Вече. Малко почивка и отивам да довърша пазара. Малко ми остана. Много прекалих и не знам как ще събера всичко в багажа. Отпуснах се повече в подаръците. Макар, че им отделих време само в Бали. Просто всичко е екзотика и ми се ще да го взема. Ще търся да си купя чанта/раница...Завършвам деня с вечеря с калмари и пролетни рулца по балийски. И с бира от местната. Big size, разбира се🙃 Скъпа е, но на кого му пука! Чувствам се по-спокойна. Духът ми явно ще, не ще се влияе от общото настроение в Бали. Лежерно ми е. Дори и да се прокрадне мисъл за проблеми гледам да я изгоня от ума си. Така и така не е в моята власт да ги реша. Дано и в София да успявам да го правя. Тогава наистина живота ще е лесен.