Бали

Днес ни е обзорната обиколка на Бали. Ще видим храма - майка, градината за кафе и подправки, кралския дворец и оризови полета. Ще пътуваме сравнително дълго - около два часа в едната посока. В това време Дана не спира да ни говори за Бали, за хората му и за философията им на живот. Така например научих, че всички мъжки имена в Бали завършват на А, а всички женски - на И. И освен това балийците имат две основни философии - ABC и DFG. ABC е Always Be Careful, а DFG - Don't Forget God. Това е всичко, което се стремят да спазват ежедневно. Дана говори и за молитвите си. За това как влиза в храма с мисълта да се моли да стане бизнесмен, но като влезе вътре сърцето му се моли да бъде добър човек и той забравя за мечтата си да бъде бизнесмен. 

...

Спираме в градината. Има растения, които не съм предполагала, че изглеждат така. Например карамфилът е дърво. А пък наскоро открития от мен змийски плод расте на много бодлива палма. Виждам прословутото животно цибетка, което е основен участник в производството на най-скъпото кафе в света - Копи Лувак. Сядаме за безплатна дегустация на различни чайове и кафета, а аз си поръчвам чаша от Копи Лувак. Ще го пробвам. Не искам да съм роб на предрасъдъците си. Кафето леко киселее. Като това, което си поръчвам в капсули Лаваца. На мен ми хареса, без излишно да се прехласвам по него. Купих и няколко дози за проба в БГ.

...

Отправяме се към най-големия храм в Бали. Според Дана това е една от чакрите на света. Едно от местата, в които е концентрирана много енергия. Започва да вали. Все пак сме в края на дъждовния им сезон. Стоим известно време под една козирка, но все пак тръгваме да се изкачваме в някакъв момент, защото може да вали с часове. Омотани в шалове (и мъже, и жени), с чадъри и/или дъждобрани зашляпваме бодро към храма. Носим дарове, които услужливо ни предлагат в подножието за по долар. Даровете са кошнички, пълни с цветя и ароматни пръчици. Дана каза да се помолим за нещо със сърцето си. Мълчим коленичили, седнали и боси. Накрая свещеничката ни ръси с вода и ни лепи оризови зрънца между очите. За благословия. Храмът е голям, но не можем да ходим навсякъде. Малко мокри снимки и обратно в силно климатизирания автобус. 

...

Следващата спирка е място с гледка към оризови тераси. Първо все още вали и второ - оризът е наскоро засаден и не е това зелено, което търся да видя. Въпреки всичко гледката е хубава. В Бали почти няма нещо, което да не ми харесва. Толкова е зелено, толкова е натурално. Рай.

...

Спираме на кралския дворец. Дана показва как са наказвали прегрешилите някога. Нещо като Инквизицията, но в балийски вариант. Поне спря да вали и снимах малко сгради и цветя.

...

Мисля, че ми измислиха прякор - Нешънъл Географик. Заради това, че ходя да гледам цветя и животни, снимам ги, а не се вписвам в тяхната шопинг мания и селфи мания. Нищо. Така да е. Прякора ми харесва. Прибираме се към 17 в хотела. Имам два часа да отида на масаж, защото после ще празнуваме рожден ден на един от групата. Днес решавам да направя един арома масаж. Час и петнадесет минути тотално размазване и накрая взимам един чай, който се оказа, че е с джинджифил. Ужасно люто. Тук всичко е люто, но е вкусно. Тази вечеря реших да се поглезя с лангуста с къри. Голямо цапане е с тези ракообразни със сос. До лактите в сос, но доволна довършвам и бирата си. Хубав ден. Прекрасно място. Местен духовен човек с доза позитивизъм. И съзнание, което отказва да дълбае в проблемите. Както каза Дана : "Аз нямам проблеми, Бог има проблеми". И той е щастлив. Искам и аз.