Бали

Нетърпелива съм. Да видя околността, да се потопя в Индийския океан, да опитам храната. Ставам рано и отивам в ресторанта. И, о  чудо! Има какво да ям. Има толкова вкусно изглеждащи неща. Намирам си и плод, за който не подозирах, че съществува - змийски плод. Прилича по форма на смокиня. Обелката му на допир е като кожа на змия. Отвътре прилича на глава чесън с подредени скилидки, в които има костилка , подобна на тази на фурмата. И за капак на вкус и текстура прилича на леко кисела круша. Опитвам и личи. Малко ми е лигаво. Има местна храна, има и такава за нашия европейски вкус. Слава богу! Наслаждавам се на макс на гледката към океана, на вкусната храна и ароматното кафе. Божествено е!

...

До следобяд има време за плаж. Хващаме шатъла до най-добрия плаж в тази част на Бали. Там е обособена зона с магазини, места за хранене и барове. Всичко, от което има нужда един турист. Пясъкът е фин и бял, а водата е като чай. И напича. И е влажно. Но пък се чувстваш като в рая с цялата красота в зеленото наоколо. В синьото на водата. Тук мога да стоя дълго. Много дълго. Хапваме на плажа и се връщаме в хотела, за да се срещнем с местния водач.

...

Той се казва Дана. Ухилен и позитивен е. Говори за смисъла на живота. За това, че животът е като вълна. Има върхове, има и спадове. Когато си на върха си щастлив, когато си в спад се опитваш да си щастлив. Толкова просто звучи от неговите уста. Отиваме в храм и започва да вали. Не можем да видим много. Има и много хора.

...

Следва представлението по епоса за Рама с танца качак. Тридесетина мъже и момчета ритмично припяват почти час. На няколко гласа. Успокояващо е. Маймуната в сцените е много забавна и ни развеселява. Хареса ми. Нещо различно е и имаше опит за осъвременяване с импровизации. Дана ни връща след вечеря на плажа. Този човек се появи в живота ми като по поръчка. За да ми повлияе и да успея да смиря ума и душата си. Както той казва всичко е карма. Да съм тук и сега е карма. Да съм на кръстопът и да дойда на това духовно място е карма. Да съм там, където съм на пътя си е карма. Няма нищо случайно. Не бива да правиш планове. Каквато е философията на Дана - питате ме какво очаквам от живота и аз ви казвам - нищо. Толкова е просто. Но изисква такава мъдрост, която аз още не притежавам.