Куала Лумпур § Нуса Дуа, Бали

Днес е последен ден за Куала Лумпур. Остана да видим пещерите Бату и храмовете в тях. И гигантската статуя на бога на войната Мутгул. Ужасяваща воня и мърсотия. Агресивни маймуни, които са навсякъде. А индуските поклонници са боси! Не мисля, че ако ми бяха казали да се събуя щях да искам да отида на това място. Никаква духовност не усещам да витае наоколо. Изкачвам 272 стъпала набързо и още по-набързо слизам обратно. Съжалявам, но Куала Лумпур не е моето място. Не виждам екзотика и красота, а само мизерия.

...

Преди пещерите бяхме във фабрика за пютър и за батик. И в двата случая има много ръчен труд и в крайна сметка резултата е много красив. Дали съд или парче плат не това е от значение. И в двата случая не устоях на изкушението и си тръгнах с по нещо. Не го правя по принцип, но сега нещата много ми харесаха.

...

Бързаме да освободим хотела и да потеглим за Бали. Летището е студено и скучно, а имаме цели три часа до полета. Добре, че има интернет та запълних с чат с България част от времето си. Самолетът закъснява с час, а  след това в продължение на целия полет пилотът се опитва да ни замрази. Кацаме в Бали в 22.30, но с това премеждията не свършват. Една от нашите е загубила паспорта си и тръгва обратно към самолета да го търси. На друга и преравят багажа. И то не на коя да е, а на тази, дето не се спира да пазарува. Висим изнервени и гладни поне още половин час. Добре, че спряхме на един супермаркет и си взех ядки и бисквити. И бира 😋. Ще оцелея и този път.

Хотелът е всъщност съвкупност от много къщички. Всички от групата са в частта през улицата, а аз съм близо до рецепцията и ресторанта. Стаята е страхотна. Огромно легло и огромна баня с вана по средата. Всичко е от натурални материали. Дървените прибори са от кокос. Уютно е. Имам и външен душ пред верандата измежду дърветата. Изобщо хотелът изглежда много дзен. Уморена съм, но не мога да заспя. Дали се изнервих заради полета и турболенцията или още ме мори часовата разлика не знам. Искам утре да стана рано, за да огледам наоколо. Това е друг свят. Напълно различен свят. Но приканва с вълшебство.