Нахвърляни бележки и спомени от Рим 08.09.2015

Днес Боргезе - парка и галерията, Пинчо, Площад на народа, Музей на Леонардо да Винчи, Площад Испания и Площад Берберини. Имаме невероятен късмет и влизаме веднага в галерията, без предварителна резервация. Това, което мога да кажа е - изключителен талант на гения Бернини. Неговите статуи във вила Боргезе най-докоснаха сърцето ми. Стоя до статуя, която ей сега ще се разплаче...или разкрещи.Уникален! Невероятен майстор на мрамора! Неговата "Аполон и Дафне" ме остави без думи. Взирам се в лицата, в ръцете и се прекланям пред човешкия талант да твори красота.

...

След два часа изкуство (толкова ти се полагат за разглеждане) следва парка Боргезе - римския Булонски лес. Красив и обширен. И пинии. Моите любими пинии. Тук мога да стоя цял ден и да не правя нищо. Просто да си седя и да съзерцавам. Минаваме само през част от парка, за да стигнем до терасата на хълма Пинчо. Хубава гледка, но след гледките отпреди дни не ми е особено впечатляваща. Така и не намирам бюста на Иван Вазов или на Капитан Петко войвода. Има много паметници и нещо се демотивирах.

...

Слизаме към Пиаца дел Пополи (Площада на народа). С египетския обелиск и църквите на Марии, които на първо четене приличат на близнаци, но се оказва, че не е съвсем така. Влизаме в единствената отворена в този час, но след Св. Петър...съжалявам, но няма какво да прикове вниманието ми. Минаваме и през музея на Леонардо. С много от неговите изобретения. Виждала съм ги на изложба в София, но не срещу десет евро. Определено не си струва. Следва Площад Испания и испанските стълби. Толкова прехвалено място. Такава тълпа от седящи по стълбите хора, такова клише... Този площад е голямото разочарование в Рим. Глупаво клише е да отидеш и да седнеш на едно стълбище и това да е незабравимо изживяване в Рим?!?!?!? Не стоим повече от пет минути.

...

Следващата спирка за деня е Площад Берберини с още един шедьовър на Бернини - фонтана на Тритон. Чудо! Няма тълпи от хора. Мястото е леко неугледно - по средата на улица, между колите. Не иде да поседнеш и да починеш. За наша жалост. Стига толкова за днес. Време е за дневната доза джелато и леката почивка преди вечеря. И утре е ден. Следват съкровищата на Ватикана и Сикстинската капела. Пак ще минем през Пантеона. Чувствам, че го подцених. Затова ще повторим. Ще повторим и канолите в пастичерията наблизо до него 😉

Отвличането на Персефона на Бернини

Последната творба на друг голям творец - Караваджо

Терасата на хълма Пинчо

Пинии и облаци

И облаци и пинии :)