Спомени и записки от Рим 07.09.2015

Понеделник 07.09.2015. Колизеум и Древен Рим. Това е програмата. Подобно на пирамидите в Гиза и Колизеумът е много популярно място. Човек го е виждал стотици пъти на картички, снимки на приятели, във филми. И все пак. Ставаш пред него и си впечатлен - от размера, от древността му, от историята. Респектиран. Как са го направили? Как е възможно? Все неволно изречени въпроси. Но човек не може да остане равнодушен. Аз лично бях много респектирана от мащаба на римското строителство.

...

Следва хълма Палатин. Форо Романо. Много голяма площ, много древни останки. Три величествени арки, части от сгради, колони, история, история. Чувствам се голям лаик и малко се ядосвам, че не мога да оценя богатството, което виждам пред себе си. Не знам дали един човешки живот би стигнал да се проучи всичката тази история. Едва ли. Днес слънцето пече повече, отколкото е необходимо. Решаваме, че ни стигат толкова руини и се запътваме към църквата "Св. Петър в окови".

...

Не мислех да я разглеждаме, но се оказа наблизо. В нея се пазят оковите на Св. Петър... Не мога да коментирам дали са те, но имам правото да се съмнявам. Несъмнена във времето си остава гениалността на Микеланджело - неговият Моисей е изключителен. Не е за вярване, че е направен от мрамор. Такива детайли, такава красота и изящност...оставаш безмълвен. В плана ми беше и Домус Ауреа (Златният дворец на Нерон), но там с посещенията е сложно и го оставям за другия път.

...

Рим разкрива своето очарование на всяка моя крачка. Думата ми за него е ВСИЧКО. Той събира в себе си всичко - история, религия и духовност, изкуство, площади и фонтани, руини и монументи. Страхотна храна и очарователни масички, накацали в малките улички. Кокетни кафенета, изкушаващи пастичерии и джелатерии, тържество на аромати и вкусове. И тези пинии. Ах, тези пинии! Влюбих се в Рим и не мога да му се наситя. Уморена съм, но и щастлива. Любопитното дете в мен сияе. 🙂

Арката на Тит

Свободно разхождащо се зайче на Форо Романо :)

Колизеумът с частично възстановената дървена арена, покрита с пясък

Малко от красотата около древните разкопки

Моята "Маргарита" с чаша ледена бира сред целия пек наоколо

Невероятната джелатерия до хотела! Всеки дневен тур завършва неизменно там :)