По спомени и бележки, изпитани и написани в Рим на 05.09.2015

Рим ни посреща изкъпан и свеж. Току що е спряло да вали. Пиниите са искрящо зелени. Още със стъпването на римска земя се влюбвам в тези дървета, не мога да се спра да ги снимам. Ще кажеш дърво като дърво. Не знам защо, но за мен е специално. И в комбинация с мраморните паметници, със сградите в охра и кафяво, със синьото небе, осеяно с пухкави облаци, тези борове останаха за мен символа на Рим. 

...

Летището е на почти час път от хотела. Справяме се лесно с откриване на мястото за временен подслон - стара сграда в Рим с романтичен асансьор за двама с решетка,  която е пригодена за хотел. Уютно е. Нищо особено, но за целта е удобно. Не губим време в почивка. Кой почива, когато е в Рим?!?!?! Взимаме всички пособия за снимане, пътеводителя и тръгваме да откриваме нови хоризонти. Ауу какво клише написах току - що! Но е истина. Близо до нас е "Санта Мария Дел Анджели", "Санта Мария Маджоре" и "Санта Мария Де ла Виктория". Днес е ден за духовно просвещение. Всички църкви в Рим са красиви. Всяка има нещо значимо в себе си, във всяка има частица от религията, във всяка има изкуство. "Санта Мария Маджоре" е една от четирите папски църкви. В нея е изключително скромния гроб на един велик творец - Лоренцо Бернини.

...

Половин час отне да намеря скромната паметна плоча над гроба му. Този човек е оставил такава голяма част от красотата, която носи в себе си, на Рим, че смело мога да кажа - Бернини е направил Рим красив. В този първи ден още не знам какво ще видя от него, но в следващите дни той ще ме накара да се влюбя в мрамора. В този ден в "Санта Мария Де ла Виктория" видях "Екстазът на Св.Терезия". За мен тя стана известна покрай Дан Браун и "Шестото клеймо".

...

Рим е миризма на печено тесто. Рим е свеж. Рим е леко нервен, но все пак лежерен. Рим е говорещи по телефоните си хора. Рим е разкъсващ те на множество посоки. Рим е страхотен. Вече съм сигурна, че знам адски малко за него. И римляните не знаят всичко. Тук историята е нанасяла пласт след пласт. Сега всяко поколение прави своите открития. В този първи ден искам да съм точно в Рим, точно в това време. Иска ми се да стана римлянка. Поне за седмица. Искам си дозата красота. Искам да знам. Искам да задоволя завладялото ме любопитство на макс.

Някъде по улица "10-ти септември"

Последният дом на Бернини

Баните на Диоклециан